Air-dried Emmentaler
Emmentalern från boken Artisan Vegan Cheese av Miyoko Schinner blev visserligen rätt lyckad smakmässigt, men jag fick lite problem med sprickor i torkningen.Jag har tyvärr inget "svalt nog" utrymme i min lägenhet utan fick testa att torka ostar i köket. Bästa stället verkade vara under påslagen köksfläkt för det verkade dra ut fuktigheten bra. Men antagligen går det för snabbt och är för varmt - i alla fall för Emmentalern, den "räddade" Cheddarn blev bättre.
Receptet efter alla ändringar är:
- 2,5 dl hemgjord sojajoghurt
- 1 dl råa icke blötlagda osaltade cashewnötter
- 6 15-ml-matskedar potatismjöl
- 1 dl avrunnen surkål (här borde man nog ta ca. 0,8 dl i stället - ungefär som i receptet, speciellt om man har en klenare mixer(stav))
- 0,5 dl blandning av kallpressad raps- och kallpressad olivolja
- 0,6 dl vit balsamvinäger (jag använder av princip ingen alkohol)
- 0,6 dl "surkålsbas"
- 1 tsk salt
- 1,5 dl vatten
- 1,5 15-ml-matskedar Agartine
Fermenteringstid: 30 timmar
(den borde nog vara längre, 48 timmar hade varit bra men då hade den inte blivit klar innan nyår!)
Torkningstid: pågående, drygt 2 dygn runt nyår
Enda sättet att kunna "koka" smeten enligt anvisningarna i boken är återigen att göra det steget i en tillräckligt stor teflonpanna. Då funkar det äntligen utan att man på en sekund eller två har en beläggning i botten som snabbt bränns mer och mer. Däremot tog det dryga 10 minuter att "koka" smeten innan den blev mjuk och glänsande - man måste också hela tiden röra om med en träslev så inget får för stark värme!
Problemen med sprickor börja accelerera efter drygt ett dygn.
Den mindre formen klarade sig bättre
Air-dried Emmentaler på hembakt fullkorns-surdegsbröd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar