tisdag 1 januari 2013

Vegansk "Hard Gruyère"

Hard Gruyère

Det andra av de två experiment ur boken Artisan Vegan Cheese av Miyoko Schinner som misslyckades.

Smaken är däremot mycket mer acceptabel än den misslyckade "Sharp Cheddar" så jag struntade i att åtgärda utan låter "osten" vara den "smaksatta grova nötmassan" den är i dagsläget.

Recept utan extra vätsketillsats är helt enkelt inte realistiska utan en bättre och framförallt kraftigare mixer/blender än en liten 600-W-mixerstav :( ...
Inte ens längre blötläggningstid än de max. 8 timmar som anges i receptet verkar kunna hjälpa. 
Foodprocessor gör saken bara värre då det blir ännu grynigare massa - och att försöka mixa med mixerstav efter sönderdelning i foodprocessorn fick bara den ena mixerstaven att ge upp helt då smeten är för kompakt och svårbearbetad :(

Det räcker med drygt 3/4 matskedar miso.

Förtjockningen gjordes med 1 15-ml-matsked VegeSet.  Även här är kokning i tillräckligt stor teflonpanna ett absolut måste om man ska ha någon chans att kunna koka smeten utan att den bränns hopplöst!!!
Då smeten är väldigt kompakt är det väldigt jobbigt att försöka vända och bända och dra och flytta runt massan konstant i de runt 7-9 minuter det tog för mig innan massan blev glänsande nog, men det måste göras för att inte delar ska bli för "stekta"...

Fermenteringsbas: surkålsbas
Fermenteringstid: 21 timmar (det borde definitivt vara mer!
Men jag började hamna i tidsbrist ... )


Den färdiga osten - man ser den för stora "grynigheten" ... 

Hard GruyèreGöteborgs Utvalda Havssaltade kex

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar