tisdag 1 januari 2013

Vegansk "Meltable Monterey Jack"

Meltable Monterey Jack

Det här receptet ur Artisan Vegan Cheese av Miyoko Schinner blev en fantastisk mjuk ost som nästan smälter på tungan.
Den funkar även att smälta i osträtter.

Däremot har jag använt drygt hälften rapsolja och drygt hälften extra virgin olivolja i stället för enbart rapsolja då jag märkt att enbart kallpressad rapsolja har en tendens till att ta över för mycket smakmässigt.  Kallpressade oraffinerade oljor är i stort sett enda jag använder och har hemma.

Osten är gjord med
  • 3 15-ml-matskedar potatismjöl och 
  • 2 15-ml-matskedar VegeSet
i stället för det som anges i receptet.

Även den här osten behöver "kokas" i teflonpanna för att funka - allt annat leder till en ytterst bränd botten på enbart några sekunder. Men i teflonpanna blir den mjuk och följsam och god efter ca 8-10 minuter.

Fermenteringsbas: enbart hemgjord sojajoghurt
Fermenteringstid: ca. 27 timmar


Den färdiga Meltable Monterey Jack

Meltable Monterey JackGöteborgs Utvalda Salinas 
 
Meltable Monterey Jackhembakad baguette

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar