torsdag 18 december 2014

Solbröd (med saffran)

Jag ville ha nyttigare "typ saffransbröd" som ändå kan lysa upp vintermörkret :-)

Här är ett recept som jag tycker lyckas fånga saffransbrödens lysande gula färg men även ger bra vitamin- och mineraltillskott. Extra saftighet och proteintillskott står silken tofu för.

Bröden håller sig i en burk upp till en vecka utan att bli torra och tråkiga men går också att frysa.

Solbröd

Ingredienser
4 dl kornmjöl
2 dl vetemjöl
3 dl Saltå grahamsmjöl (eller annat som inte är lika grovt som änglamarks)
1 dl veteglutenpulver (finns t ex på Goodstore)
1 dl skrädmjöl (rostat havremjöl)
1 dl bovetemjöl
1/2 dl finmalet majsmjöl
1/2 sojamjöl
1 förpackning torrjäst
1/2 tsk salt
3,5-4 tsk stött eller malen kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver (eller ungefär tredubbla mängden vaniljsocker, minska i så fall på sockermängden!)

(eventuellt 1/2-1 dl vetemjöl och 1/2-1 dl grahamsmjöl för knådning och utbakning)

1 g saffran (2 paket)
150 skalad morot i stora bitar
1,5 dl råsocker
150 g mjölkfritt margarin
2,5 dl sojamjölk
runt 300 g silken tofu

Eventuellt sojamjölk eller havremjölk för pensling och blötlagda russin för dekoration
 

Dag 1:
Om saffranet är i trådar så stöt det i mortel tillsammans med lite socker tills det är ett fint pulver, annars går det bra att blanda saffranet i sojamjölken direkt. Låt koka upp under omrörning och svalna och sätt sedan in blandningen i kylen över natt.

Dag 2: 
Blanda alla mjölsorterna, saltet och kryddorna samt torrjästen i en bunke.

Smält margarinet och flytta över det till en hög behållare du kan köra ned en stavmixer i. Häll över saffrans-sojamjölken från dagen innan, tillsätt moroten i några bitar och kör med en stavmixer till en slät smet. Blanda in tofun och fortsätt blanda med stavmixern. Värm denna blandning försiktigt till ca fingervarmt eller lite varmare.

Blanda de två kärlens innehåll och knåda till en slät glänsande deg. Tillsätt eventuellt en blandning av
1/2-1 dl vetemjöl och 1/2-1 dl Saltå grahamsmjöl
för att få degen att sluta kladda.
Degen ska däremot vara rätt lös och inte hård!


Låt jäsa (all jäsning sker under bakduk) 45-60 minuter (till ungefär dubbel storlek).
Arbeta degen smidig igen och låt jäsa ytterligare cirka 20-30 minuter.

Sätt ugnen på 200-225 grader beroende på ugn (den lägre temperaturen för varmluftsugn). 

Baka ut till saffransbröd eller andra former och låt jäsa 10-15 minuter - använd inte för mycket mjöl till detta, degen bör vara smidig och okladdig vid det här laget.

Pensla med lite sojamjölk eller havregrädde om du har.

Baka mitt i ugnen cirka 8-10 minuter för små bakverk, 15-20 minuter för stora bakverk och ca 20-30 minuter för kransar eller flätor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar