söndag 1 november 2015

Glutenfri vegansk Linzer Torte


Glutenfri variant av Linzer Torte


!!! Obs! Innehåller hasselnötter! 

200 g veganskt margarin

½ dl mörkt teffmjöl (fullkorn)
½ dl ljust teffmjöl
½ dl sorghum/durramjöl
1 dl rårismjöl
½ dl bovetemjöl
½ dl certifierat glutenfritt havremjöl
1 dl tapiokastärkelse
1 krm xantangummi
1,5 dl råsocker
1,5 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 krm salt
½ tsk kanel
¼ tsk malda nejlikor
½ krm muskot
½ tsk vaniljpulver
120 g malda hasselnötter

1 msk malda linfrön
3-4 msk vatten

1 burk (ca 320-340 g) hallonsylt


Sätt ugnen på 175 grader (varmluft lite lägre).

Blanda vatten och linfrön i en liten bunke och vispa upp lite och låt stå några minuter.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Gör en mördeg genom att hacka in margarinet i mjölblandningen och tillsätt sedan linfrömixen så degen går att hantera.

Tryck ut ca 2/3 av degen i en springform, forma en kant på ca 1 cm höjd och ca ½-3/4 cm bredd.

Pressa sylten genom en sil så kärnorna försvinner och fördela i formen – lämna den formade kanten fri.
Kavla ut resten av degen mellan t ex två teflonbakplåtspapper, skär ca 1 cm breda remsor och lägg över sylten i ett rutmönster. Tryck ihop remsorna och kanten där dessa möts.
Är degen för lös för att kavlas, går den kanske att spritsa ut som rutmönster. Eller rulla ut smala remsor och lägg dessa som ett galler ovanpå. Ett annat alternativ är att  tillsätta lite extra rismjöl tills den går att kavla.

Grädda i ugnen i nedre delen ca 35-45 minuter. Kakan ska vara lite färgad i toppen men inte bränd.

Sikta eventuellt över florsocker vid serveringen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar