lördag 24 juni 2017

Choklad-kex-kaka - 2017-06-20

En lite nyttigare variant på "radiokaka" ...



1,5 förpackningar mjölk- och äggfria digestivkex (t ex från Göteborgs kex)
ca 1 glas äppelmos (ca 360 g)
ca 4 msk kallpressad kokosolja (lite beroende på hur rinnig äppelmoset är)
ca 3 dl mandelmjöl
ca 1/2 tsk vaniljpulver.

Ta undan ca 16 av kexen, krossa resten i en bunke och arbeta in resterande kexfyllningsingredienser. Ställ åt sidan medan du gör chokladfyllningen.

2 sorters mjölkfri choklad (från t ex plamil) - dvs ca 200 g
ca 100 g veganskt mjukt margarin (rumstemperatur om det är fast)
ca 4 dl florsocker
ca 1 tsk vaniljpulver
ev. 1-2 msk kallpressad kokosolja

Smält chokladerna i mikron. Rör under tiden ihop margarin, florsocker och vaniljpulver. Blanda sedan in den smälta chokladen, först teskedsvis och till sist ca 1/4 dl åt gången. Rör noga så krämen blir jämn! Eventuellt kan man behöva lite extra kokosolja, men tänk på att chokladen stelnar i frys/kyl.

Klä en form med plastfolie så folien hänger över lika mycket minst som formen är bred/lång.

* Lägg ett första lager med kex i botten, pussla ungefär som med lasagneplattor.
* Lägg på ca 1/3 av kexsmeten och tryck till lite lätt.
* Ställ i frysen ca 15 minuter.
* Bred på ca halva chokladfyllningen.
* Lägg på ett mellanlager med kex. Pussla.
* Lägg på ca 1/3 av kexsmeten och tryck till lite lätt.
* Ställ i frysen ca 15 minuter.
* Bred på andra halvan av chokladfyllningen.
* Lägg på sista lagret med kex. Pussla.
* Lägg på resterande kexsmet.
* Vik över folien så allt täcks. Tryck till lite lätt.
* Ställ in i frysen minst 2-3 timmar.
* Förvara sedan kakan i kyl fram till servering - helst över natt så den hinner mjukna.

:)

Glad midsommar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar