fredag 21 december 2012

Mmmm ... Veganska ost-experiment :)

Slog äntligen till och köpte Artisan Vegan Cheese av Miyoko Schinner till min Kindle - har dreglat över den boken i säkert ett halvår.

Och direkt började jag med lite experiment :) ...

Hade ingen rejuvelac, hade inte råd att köpa någon eller ork att göra egen så jag experimenterade fram en annan bas som borde vara minst lika rik på mjölksyrebakterier o.d. utifrån det jag alltid har hemma - nämligen Tistelvinds  finfina opastöriserade surkål.

Bas i stället för rejuvelac


Innan man gör något av recepten i boken, fixa en bas genom att blanda


* 3-4 msk opastöriserad surkål (obs! det är mycket viktigt att surkålen ej är pastöriserad eller upphettad i någon form - då funkar det inte!)
* ca 1-1,2 dl halvljummet vatten (gissningsvis runt 28 grader)

(mer surkål och mindre vatten om man gillar stark smak på ost)

och låt denna blandning stå på en plats som håller runt 20-25 grader
i minst tre timmar.

* Mixa sedan det hela medelst t ex en stavmixer och
* sila mixet genom kaffefilter samt
* pressa mycket försiktigt ut så mycket vätska det går utan att kaffefiltret går sönder
(går kaffefiltret sönder ta ett nytt och sila igenom igen, det får inte vara minsta spår av surkålsbitar i vätskan utan den ska se ut och lukta ungefär som citronsaft på flaska - fast inte surt eller otjänligt!)

Detta ger ca. 1,2 dl bas dvs runt 1/2 cup (som de flesta recept kräver)

Ostexperiment

Basic Cashew Cheese - samt Chèvre-varianten

Inte mycket att tillägga till recepten som de är - och de bredbara goda sorterna försvann innan jag hann fota :) 

Brie


Med örter som dekoration.

Mozzarella

 Den färdiga mozzarellan.

Smakprov med tomat, balsamvinäger och pumpakärnfröolja.
Mmmmm :) 

Sharp Cheddar

"Smeten" i sig var redan väldigt god, så även det experimentet verkar bli lyckat! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar