måndag 31 december 2012

"Nyårs-cheesecake"

Receptet är i princip ett ad-hoc-upparbetande av diverse experiment och rester :) ...


Botten består av stötta "något överbakade" Chewy Chocolate-Raspberry cookies blandat med stötta hembakta pepparkakor blandat med Carlshamns mjölkfria margarin och lite smält Kung Markattas kokosolja.

Fyllningen består till största delen av en sats (utgående från 5 dl råa cashew-nötter) Cashew Cream Cheese gjord enligt receptet i Artisan Vegan Cheese (fermenterad ca 27 timmar) och diverse extra ingredienser.

Chewy Chocolate-Raspberry cookies

Recept med smärre ändringar ur:  Veganomicon av Isa Chandra Moskowitz och Terry Hope Romero

Ungefär hälften av satsen är använd i cheesecaken.

ca. 1/4 400-g-glas hallonsylt
ca. 2,5 dl socker
0,8 dl rapsolja
1 msk vaniljsocker
1,5 dl kakaopulver
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt

Sätt ugnen på circa 180 grader. Blanda torrvaror och allt annat i två olika bunkar. Arbeta in torrvarorna i omgångar i det andra. Arbeta samman till en smidig deg som knådas några minuter. Forma små kakor (eller spritsa ut degen) och baka i circa 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna några minuter på plåten (tills de håller ihop bra) och låt dem kallna helt på galler.  

Cashew Cream Cheese

Recept ur: Artisan Vegan Cheese av Miyoko Schinner 
 
circa 5 dl råa osaltade cashewnötter (ca 180-220 g beroende på hur mycket småbitar det är i påsen) som lagts i blöt ungefär 8 timmar (längre tid om du har klenare mixer(stav))
1,2 dl vatten
ca. 2-3 15-ml-msk vegansk joghurt (3 msk om den är hemgjord)
en nypa salt
(ev. någon liten msk surkålsspad) - om man har ont om tid

Mixa samman allt i en mixer (en klenare stavmixer behöver både längre blötläggning och att man kör allt i mindre satser) - försök få smeten hyfsat slät.
Låt fermentera i rumstemperatur i en övertäckt glas- eller porslinsskål circa ett dygn.

Lite mer tankar kring osten finns under http://helgonblomma.blogspot.se/2013/01/cashew-cream-cheese.html

Nyårs-Cheesecake

Botten

Ta ungefär en fjärdedel av hallonkakorna och stöt dem relativt fint i en mortel. Stöt ungefär motsvarande hälften pepparkakor lika fint i morteln och blanda. Blanda i ca. 70 g Carlshamns mjölkfria margarin och ca. 1/2 dl Kung Markattas kokosolja. Tryck ut i botten av en springform och kyl.

Choklad-halloncrisp

Ta ungefär en fjärdedel till av hallonkakorna och stöt dem grovt i en mortel.
Blanda med ca. 100 g smält mörk mjölkfri choklad och bred ut smeten rätt tunt på en stor tallrik. Bryt isär när chokladen stelnat så det blir ungefär riskornstora chokladomslutna halloncrisp-bitar.


Kakfyllning

Blanda Cashew Cream Cheese-satsen ovan med
* avrivet skal och saft av en KRAV-citron (viktigt om skalet ska med)
* ca. 1 15-ml-msk vaniljsocker
* ca. 1/2 dl vit sirap
* ca. 2 dl råsocker
* lite lönnsirap om man har
* lite honung om man har
Blanda allt noga i en stor skål.
Mixa nu blandningen i omgångar tills den blir slät.

Koka upp ca. 1 dl vatten tillsammans med ca. 1,5 15-ml-msk Agartine (en färdig mix av agar-agar, finns i hälsokostaffären) och låt det koka 2-4 minuter tills lösningen är klar och utan rester av det ytterst fina pulvret (det går förmodligen att ersätta Agartine:n med t ex agar-agar eller agar-agar-flingor, men då får man ändra doseringen, gissningsvis lite mindre agar-agar-pulver och kanske 3 gånger så mycket flingor!).
Sätt igång matberedaren och häll in agar-lösningen genom matartuben.
Blanda snabbt i choklad-crispet och circa 3 stora matskedar hallonsylt med några stora tag och fyll springformen med fyllningen.
Kyl minst 5 timmar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar