söndag 8 april 2018

Lower-carb julkakor

I flera utföranden :)

2 degar som ger 6 sorters kakor

Grunddeg
Börja med att göra grunddegen.

12 msk kokosmjöl
12 msk veganskt margarin (ca 150 g)
5-6 msk oatlys på-mackan vegansk färskost (ca 80-90 g)
6-8 msk sukrin
1/2 dl - 1 dl malda hasselnötter

Knåda ihop allt till en smidig deg.

Dela grunddegen i 6 delar.

Sätt ugnen på 175 grader och förbered ett antal plåtar med teflonbelagt bakplåtspapper.

Hjärtkakor
Ta en del av grunddegen och knåda den smidig. Kavala ut rätt tunt (2-3 mm) mellan två teflonbakplåtspapper. Stick ut hjärtan ur halva degen och hjärtramar ur andra halvan och lägg försiktigt på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen tills kanterna börjar få svag färg. Sätt ihop med fyllning av hallon-chia-sötningsmedelsylt, pudra över Sukrin melis och låt torka till lite.


Spitzbuben
Ta en del av grunddegen och knåda den smidig. Kavla ut rätt tunt (2-3 mm) mellan två teflonbakplåtspapper. Stick ut hela kakor ur drygt halva degen och kakor med typiska hål ur den andra halvan och lägg försiktigt på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen tills kanterna börjar få svag färg.  Sätt ihop med fyllning av hallon-chia-sötningsmedelsylt, pudra över Sukrin melis och låt torka till lite.


Hallongrottor

Ta en del av degen och knåda den smidig. Forma valnötsstora bollar och lägg på plåten. Tryck ned ett fördjupning i varje och fyll med lower-carb hallonsylt (se längst ned). Grädda i mitten av ugnen ca. 5-10 minuter tills kanterna börjar få en svag färgskiftning. 

Schackrutor och snurror
Ta de resterande två delarna av degen och knåda den smidig. Färga en av delarna med några msk kakaopulver och eventuellt lite extra sukrin eller sukrin melis.

Ta drygt hälften av varje färg och dela i två delar så du har 4 block. Forma fyrkantiga rullar och tryck ihop lite. Skär av 1/2-cm tjocka skivor och flytta till bakplåtspappersklädd plåt och tryck till lite.

Ta resterande två halvor och kavla ut dem rätt tunt (2-3 mm) mellan två teflonbakplåtspapper. Stryk på lite vatten på den ena och fäst den andra plattan ovanpå. Rulla tätt ihop till en rulle - kläm till så det inte blir luftbubblor. Skär av ca 1/2-cm-tjocka skivor och flytta till bakplåtspappersklädd plåt. Platta till lite försiktigt.

Grädda båda sorterna i mitten av ugnen tills kanterna börjar få lite svag färg.

Kanelstjärnor
Ta en del av grunddegen och blanda i ca 1 msk kanel samt eventuellt lite extra Sukrin melis. Knåda noga ihop till en smidig deg. Kavla ut tunt (2 mm) och stick ut stjärnor. Grädda i mitten av ugnen.
Rör till en glasyr av Sukrin melis och aquafaba och pensla på de kalla kakorna. Låt torka över natt.

Vaniljhorn

Den andra degen.

20 g neutral kokosolja
65 g mandelmjöl
25 g Sukrin
25 g malda hasselnötter
2 krm bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 160 grader (ej varmluft)

Blanda mandelmjöl, hasselnötsmjöl, bakpulver och sukrin. Arbeta in kokosoljan.

Forma 8-10 mindre vaniljhorn av degen och flytta över på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter tills kanterna precis börjat skifta färg - de bränns väldigt lätt sista minuten så passa dem!

Strö dem och rulla dem i en blandning av sukrin melis och ytterst lite (ca 2 krm) vaniljpulver.Lower-carb hallonsylt

1 förpackning frysta hallon,
ca 1 dl vatten,
ca 1,5-2 dl sukrin melis,
någon matsked flytande pektin,
3-4 msk malda chiafrön.
Eventuellt kryddor som malen kanel, mald ingefära, malda nejlikor etc.
1 krm natriumbensoat.

Häll vattnet i en kastrull, tillsätt hallonen och tina och koka på svag värme minst 5 minuter (för att döda eventuella virus). Tillsätt sukrin melis och eventuella kryddor och koka upp. Tillsätt pektinet och låt koka någon minut till. Tillsätt chiafröna och mixa så slätt det går med t ex en stavmixer. Hallonkärnor och chiafrön kommer man dock ändå alltid att känna av lite. Rör ut natriumbensoatet i någon msk het sylt och blanda i. Fyll på noga rengjorda burkar. Då detta är sockerfritt behövs konserveringsmedel och fyll hellre flera små burkar än en stor. Står sig i kylen ca 2 - 3 veckor.

Sylten kan göras på flera andra sorters bär också! Anpassa mängden sukrin till hur pass söta bären i sig är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar