söndag 4 november 2018

Lower-carb vegansk kryddig "honung"

Innehåller naturlig sötma från äppeljuicen men inget annat tillsatt socker. 

Observera att hela poängen med den här "honungen" är att den SKA sockra sig - flytande funkar den inte så bra.

Hittade ett recept där man i princip reducerade ned äppeljuice (med ört-te-smaksättning) tills den fick honungskonsistens men det blir alldeles för hög sockerhalt för mig och mina blodsockerproblem. Så därav en utvecklad variant :)


”Chamo-honey” (lägre sockerhalt)

Ca 3 dl – bäst i 2 burkar så man inte öppnar mer än man förbrukar! 
”Sockrar sig”

2 dl äppeljuice (1 förpackning)
2-3 påsar kamomillte 
plus ev 1 påse var av andra teer såsom lavendel, mynta  eller något annat man verkligen gillar
1 krm vinsyra, 
1 krm na-bensoat (kan uteslutas om burkarna går åt snabbt)
1-2 tsk agar-agar-pulver plus lite vatten för att kunna röra ut den
1-2 tsk pektin
1,5-2 dl sukrin melis (mer ju "sockrigare" man vill ha sin "honung").

Koka upp äppeljuicen och lägg i tepåsarna och låt dra 3-5 minuter.
Ta upp påsarna och pressa ut vätskan. Rör ut agar-agarn i lite vatten. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka 1-2 minuter. Fyll på väl rengjorda burkar. Förvara i kylen. Skaka gärna burkarna lite då och då för att få igång "sockringsprocessen". 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar